Judo staat letterlijk voor zachte weg. Het is een krijgskunst met een levensvisie; het helpt de jongeren om het zelfvertrouwen te vergroten, anderen leren respecteren, het ontwikkelen van discipline en verweerbaar maken.
Historie
De Japanner Jigoro Kano ontwikkelde rond 1882 het Judo, wat afstamt van Jiu jitsu. Jigoro Kano beoefende tijdens zijn studie aan de Keizerlijke Universiteit van Tokyo vele sporten, voordat hij in aanraking kwam met het Jiu jitsu. Na de jarenlange bestudering raakte hij ontevreden over het niveau van zijn docenten en besloot op zoek te gaan naar beteren. Jigoro Kano trainde onder veel meesters en deed hier veel kennis mee op. Deze kennis werkte hij uit en ontwikkelde zelf technieken. Het Jiu jitsu was in de ogen van de grootmeester niet perfect, te hard en een op vernietiging gerichte krijgskunst. Jigoro Kano ontwikkelde het Judo, waarbij het doel was om te streven naar een volmaakte harmonie van lichaam en geest door toepassing van het principe doelmatig gebruik van energie, zowel geestelijk als lichamelijk
Gevechtstechnieken
Het Judo bestaat uit een aantal gevechtstechnieken, als:
- beenworpen (ashi-waza)
- heupworpen (koshi-waza)
- schouderworpen (kata-waza)
- armworpen (te-waza)
- offerworpen (sutemi-waza)
- houdgrepen (katame-waza)
- armklemmen (kansetsu-waza)
- verwurgingen (shime-waza)
Banden
De bandkleur geeft aan hoever je gevorderd bent. Een beginner start met een witte band, waarna geel, oranje, groen, blauw en bruin volgen. Dit zijn de kyu-graden, die van hoog naar laag genummerd zijn. Voor kinderen en jonge judoka’s is er nog een onderverdeling met gekleurde slippen aan de band.
Hierna komen de dan-graden (meestergraden, zwarte banden) die juist van laag naar hoog lopen. Dan-graden boven 5e of 6e dan worden meer vanwege verdiensten voor de judosport verstrekt, dan voor buitengewone bekwaamheid. Bij de 6e, 7e en 8e dan is er een roodwitte band, bij de 9e en 10e dan een rode band. De laatste twee dans zijn maar zelden toegekend. Judogrondlegger Kano verkreeg na zijn dood de hoogste graad: de 12e dan, een brede witte band.
Wedstrijdelement
Het Judo is bij Budogym de enige Japanse krijgskunst met een wedstrijdelement. De overige krijgskunsten lenen zich daar niet voor. Judo is daarom een sport; een sport sinds 1964 met een Olympische erkenning! Nederland gooit met Olympische Spelen hoge ogen op deze sport. Denk aan bekende medaillewinnaars als Anton Geesink, Wim Ruska, Henk Numan, Ben Spijkers, lrene de Kok, Theo Meijer, Mark Huizinga, Claudia Zwiers en Jenny Gal.
Bij Budogym hebben wij hier nog de aanvulling van het Bushin Kenpo Judo aangegeven, dus er komen ook nog kata’s en stoten en trappen bij, dit om de jeugd meer weerbaar te maken.
Budogym organiseert Bushin Kenpo Judo speciaal voor de jeugd van 4 t/m 16 jaar. Iedere zaterdagochtend van 8.15 tot 9.00 uur voor de leeftijd van 4 t/m 7 jaar, van 9.00 tot 10.00 voor de leeftijd van 8 t/m 16 jaar in de gymzaal Dahliastraat, Dahliastraat 14F, Katwijk aan de Rijn. Ook op de vrijdagavond van 19.00 tot 20.00 uur voor de leeftijd van 8 t/m 16 jaar.