Dahliastraat 14F, Katwijk

Aikijujutsu

Aikijujutsu Kobukai is een creatie van Jan Janssens sensei.  Het is een aikibujutsu-vorm die hoofdzakelijk bestaat uit aiki-technieken uit het repertoire van het Yoseikan Aikido van Minoru Mochizuki sensei.

Jan Janssens sensei heeft een 40-tal jaren intensief getraind en verschillende aiki-vormen bestudeerd. Aan het einde van de jaren ‘80 begon hij te zoeken naar een aikibujutsu-vorm met een eigen identiteit. Rond 1992 resulteerde dit in het systeem dat nu onderwezen wordt in verschillende landen van Europa, het voormalige Oostblok en ook in Australië en Bali. Aikijujutsu is een krijgskunst, die bestaat uit essentiële elementen van andere krijgskunsten. Voornamelijk komen veel technieken uit het Daito Ryu Aikijujutsu van Sokaku Takeda. Op zich al heel interessant, want ook deze vorm van Aikijujutsu is al een compilatie van andere krijgskunsten.

Ontstaan van Aikijujutsu in een notendop

De Aizu Takeda familie combineerde haar traditie met de Ono-ha Itto-ryu van de Hoshina/Matsudaira familie; heren van de Aizu clan. Binnen de Hoshina/Matsudaira familie – verwant aan de Shogun (Tokugawa familie) – werd ook de geheime krijgskunst oshikiiuchi beoefend; de principes van hof etiquette gecombineerd met zelfverdedigings technieken voor gebruik binnen(in) het paleis. Letterlijk betekent oshikiiuchi: (verdedigingstechnieken) binnen de hoogachtbare drempel. Daarnaast hebben ook nog andere budovormen bijgedragen aan het Aikijujutsu. Deze zijn onder andere: Yoseikan aikijujutsu van Minoru Mochizuki, Aikido van Morihei Ueshiba, Judo, Karate en de wapenvormen: Ken jutsu, Jo jutsu en Tanto jutsu.

Timing en beheersing

De verdediger neutraliseert de voorwaartse aanval en kan – naar gelang de situatie – vereisen een worp in te zetten of een controletechniek toe te passen. Kenmerkend zijn de ruime circulaire vloeiende bewegingen. Zowel de aanval als de verdediging dienen op een realistische manier uit te voeren met atemi, kiai en fysieke (zelf)controle. Hiermee vermijdt de verdediger een overmatig gebruik van kracht. Timing in het uitvoeren van de technieken is uiterst belangrijk. Beheersing van de valtechnieken is essentieel. De nadruk ligt op een beheerste uitvoering van de technieken, maar ook op een ontspannen en soepele wijze en een correcte afwerking. In Aikijujutsu komt het aan op coördinatie van lichaam en geest.

Wapens

Alhoewel Aikijujutsu een voornamelijk ongewapende krijgskunst is, maar in het trainingsprogramma komen ook technieken met wapens voor. De wapens: tanto(mes), tambo (wapenstok ± 30 à 35 cm.) bokkèn (zwaard), jo(staf ± 1.30 mtr.) zijn van hout om verwondingen bij de oefenpartner te voorkomen.

Krijgskunst

Aikijujutsu is een krijgskunst met een defensief karakter. De Aikijujutsuka is passief tot op het moment van een aanval. Pas dan komt deze in actie. In Aikijujutsu gaat het erom, dat de partners elkaar behulpzaam zijn in het aanleren en beoefenen (verfijnen) van de technieken. Bij stichting Budogym leren de leerlingen de technieken zowel links als rechts. In de praktijk komt de aanvaller ook niet altijd vanuit “de goede hoek”. In de dojo (de mat) ziet elkaar niet als tegenstanders of concurrenten, wat in strijd is met de harmonie tussen de partners onderling en de sfeer in de dojo.